تحولات منطقه

متأسفانه مدت‌هاست که در سایه نبود نظارت‌های کافی از جانب دستگاه‌های مسؤول، با پدیده «بام‌فروشی» در کلان‌شهرها مواجه هستیم که اتفاقا باوجود اینکه در نقاط کمتر برخوردار وجود دارند، خیلی هم ارزان قیمت نیستند!

«پشت‌بام فروشی» محصول گرانی سرسام‌آور قیمت مِلک/ زندگی زیر سقف سبک و دیوارهای لرزان
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، وارد منطقه طبرسی شمالی که شوید هرچه به‌سمت انتهای آن حرکت کنید با تراکم بیشتری هم در بحث جمعیت و هم ساخت‌وساز مواجه می‌شوید.

در برخی خیابان‌ها به‌قدری تراکم وجود دارد که نه تنها جای پارک پیدا نمی‌کنید که جایی برای راه رفتن در پیاده‌رو هم نمی‌یابید!

کافی است کمی گردن بچرخانید و به ساخت‌وسازها نگاهی بیاندازید، سرتان گیج می‌رود از این همه نازیبایی و این میزان قوطی کبریت‌هایی که به اسم «خانه» روی هم سوار شده‌اند، خانه‌هایی که نه نمایی دارند و نه استحکامی.

تصور کنید بر روی یک زمین ۶۰ تا ۷۰ متری پنج طبقه بنا شده که سازنده چند متر هم از پیاده‌رو قرض کرده و علاوه بر آن یک متر هم به درون پیاده رو بالکن زده است تا کمبود زیربنا را جبران کند، نه جای پارک خودرو وجود دارد و نه مکانی برای رفت و آمد عابران.

بله، متأسفانه رواج پدیده «بام‌فروشی» مدتی است که گریبان کلان‌شهرهای کشور را گرفته است، مشهد هم یکی از این کلان‌شهرها است که از مدت‌ها قبل با این پدیده روبه‌رو بوده، اما اخیرا به دلیل افزایش چشمگیر قیمت مسکن، این پدیده گسترش یافته است.

البته این پدید در تمام مناطق مشهد مشاهده نمی‌شود و تنها در مناطقی که تراکم جمعیت قدری زیاد و مردم توان خرید کمتری دارند، قابل رؤیت است.

«طبرسی» منطقه‌ای است که به دلیل گستردگی و سکونت جمع زیادی از همشهریان این‌گونه است، کافی است ساعاتی را در بنگاه‌های معاملات املاک این منطقه پرسه بزنید تا از نزدیک شاهد داد و ستد این پشت‌بام‌های نه‌چندان ارزان شوید.

البته این پدیده هنوز کل منطقه را در بر نگرفته و برخی مناطق را درگیر کرده است و قیمت‌ها نیز بر اساس نوع طبقه، متراژ خیابان، نزدیکی به‌خیابان اصلی، نزدیکی به‌ایستگاه مترو و اتوبوس و نزدیکی به‌ابتدای بلوار متفاوت می‌شود.

پشت‌بام‌های ۱۰۰ میلیون تومانی در بلوار طبرسی دوم!

به‌عنوان خریدار وارد یکی از بنگاه‌های قدیمی بلوار طبرسی می‌شوم و از بنگاه‌دار سؤال می‌کنم که آیا پشت‌بام فروشی هم دارد که در جواب می‌گوید: یک مورد ۱۰۰ متری طبقه چهارم در خیابان ۱۲ متری دارم که اواسط بلوار دوم قرار دارد ۱۰۰ میلیون تومان آب می‌خورد!

انصافا قیمت بالایی است آن هم برای پشت‌بامی که در طبقه چهارم قرار دارد و آسانسور هم ندارد.

از بنگاه بیرون می‌آیم و شاید ۱۵ متر بالاتر وارد بنگاه دیگری می‌شوم از او هم همین سؤال را می‌پرسم، چانه گرمی دارد نیم ساعت تمام برایم حرف زد می‌خواست در اصطلاح مُخم را بزند تا یکی از موردهایش را معامله کنم.

به تصور اینکه واقعا برای خرید آمده‌ام، می‌گوید: خوب جایی آمده‌ای(!) موردی دارم در طبرسی ۳۹، فروشنده حوصله این را ندارد که برای هر طبقه دنبال مشتری باشد طبقه دوم و سوم را یکجا می‌فروشد هر کدام ۵۰ میلیون.

ادامه می‌دهد: مورد خوبی است، کوچه چهار متری، سردونبش تازه مجوز ساخت هم دارد.

مورد دیگری هم دارم در طبرسی ۲۸ که فروشنده طبقه سوم و چهارم را یکجا می‌فروشد هر کدام ۸۰ میلیون تومان، هر طبقه ۶۰ متر در کوچه چهار متری!

یک مورد دیگر هم دارم تقریبا اوایل طبرسی دوم، یک پشت بام ۱۰۰ متری در طبقه چهارم که ۱۴۵ میلیون تومان فی می‌خورد بدون آسانسور.

خلاصه به‌هر قیمتی که هست می‌خواهد مشتری شوم بنده خدا به هر دری می‌زند و از مزایای این «بام‌ها» می‌گوید، از اینکه چند متر با ایستگاه اتوبوس فاصله دارد و چند متر با مترو، از اینکه چنانچه بنّای آشنا ندارم می‌توانم به‌او اعتماد کنم تا او گروهی را که با بنگاه‌دار کار می‌کنند بیاورد و سر سه‌سوت(!) پشت‌بام را برایم خانه کنند بدون دردسر به‌این شرط که مصالح را بخرم و به سرعت کار را شروع کنم!

نظرم را می‌پرسد در خصوص گزینه‌هایی که روی میز گذاشته، در جوابش می‌گویم فکرهایم را بکنم خبرتان می‌کنم!

تصمیم می‌گیرم کمی پایین‌تر بیایم و اوایل بلوار را هم رصد کنم شاید نکته جالب‌تری به‌پستم خورد.

وارد بنگاهی می‌شوم در یکی از خیابان‌ها که اتفاقا می‌گویند یکی از محله‌های گران این منطقه است به‌دلیل آرامشی که در خیابان وجود دارد، درست می‌گویند انصافا نسبت به‌خیابان‌های شلوغی که دو سه ساعت اخیر دیدم این محله آرام‌تر است.

وارد بنگاهی می‌شوم ابتدا از قیمت یک واحد ۶۰ ـ ۷۰ متری شروع می‌کنم تا کم کم به‌خرید پشت‌بام یا به‌قول بنگاه‌دارها «هوایی» برسم.

در جواب می‌گوید: قیمت‌ها بسته به‌عوامل مختلف متفاوت هستند، موردی داریم در همین خیابان طبقه پنجم، بدون آسانسور، در کوچه هشت متری به‌قیمت ۱۲۰ میلیون تومان!

مورد دیگری هم دارم حدودا ۱۰۰ متر، طبقه چهارم، از کف نیمه اسکلت، ۷۰ میلیون تومان و یا هوایی دیگری در همین خیابان دارم ۱۰۰ متر که فروشنده طبقه چهارم و پنجم را با هم می‌فروشد به‌قیمت ۲۲۰ میلیون تومان در کوچه ۱۰ متری و یا هوایی دیگری که طبقه چهارم همین خیابان است ۱۰۰ متر و حدودا ۱۴۵ میلیون تومان!

ادامه می‌دهد: مورد بعدی ابتدای طبرسی دوم که ۱۰۰ متر است در طبقه سوم که دیوارهایش ساخته شده‌اند و فروشنده ۲۵۰ میلیون تومان قیمت گذاشته است و در صورت خرید و ساخت بنا می‌توانید آن را تا ۴۰۰ میلیون تومان بفروشید.

وارد بنگاه دیگری می‌شوم چند نفر درون بنگاه نشسته‌اند همین که در خصوص خرید پشت بام سؤال می‌کنم از چهره‌شان مشخص است که باورشان نمی‌شود یک خانم برای خرید پشت‌بام آمده باشد، حق دارند بیشتر افرادی که در این منطقه پشت‌بام خریدار می‌کنند بساز و بفروش هستند، برای سکونت هوایی خرید نمی‌کنند، بلکه هوایی می‌خَرند تا با کمترین استحکام ممکن بسازند و به خریدار قالب کنند.

یکی از این افراد در جوابم می‌گوید یک مورد داریم طبقه چهارم، بدون آسانسور، ۱۰۰ متر حدود ۲۵۰ میلیون تومان(!) در جواب می‌گویم پس از ساخت کل خانه را چه میزان می‌خرند که فقط برای یک هوای ۱۰۰ متری برخی حاضرند ۲۵۰ میلیون تومان بدهند در جواب می‌گوید ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان!

تا می‌توانی خرج زیبایی داخل خانه بکن، اما استحکام نه!

با یکی از افرادی که در همین حوالی پشت‌بام خریداری و بساز و بفروشی می‌کند وارد صحبت می‌شوم، پیشنهاد می‌کند چنانچه وارد این کار شوم، سود خوبی می‌کنم، البته اگر به‌شیوه آن‌ها کار کنم!

شیوه‌شان را می‌پرسم که در جواب می‌گوید: پشت‌بام را که خریدی شبانه مصالح می‌ریزی، تعدادی کارگر و بنّا می‌گیری و به سرعت، پیش از اینکه پلیس ساختمان متوجه شود دیوارها را بالا می‌بری(!) برای اینکه سود کنی خیلی بر روی استحکام خانه خرج نکن، چرا که چیزی برایت نمی‌ماند، دیوارها، سقف و آهن را با مصالح ارزان قیمت کار کن در مقابل برای اینکه مشتری جذب کنی درون خانه را شیک بساز، کف سرامیک یا پارکت ارزان قیمت، کابینت ام. دی. اف، نور مخفی، حمام مستر و غیره، این موارد خرج آنچنانی ندارد تنها شاید با ۱۰ میلیون تومان یا کمتر بیشترین سود را می‌بری.

وقتی کل علم سازه زیر سؤال می‌رود!

در جواب می‌گویم این خانه که استحکام ندارد با کوچک‌ترین زلزله فرومی‌ریزد، با پوزخند جواب می‌دهد: کی به‌این مسائل توجه می‌کند، خریدار خانه شیک می‌خواهد ما هم خانه شیک به‌ او تحویل می‌دهیم، در ضمن خانه‌های این اطراف همه به‌هم چسبیده هستند و همین سبب استحکام می‌شود در صورت وقوع زلزله همه خانه‌ها یکدیگر را نگاه می‌دارند!

جالب این بود که بنگاه‌داران هم معتقد بودند که به‌دلیل چسبیده بودن خانه‌ها به‌هم، حین وقوع زلزله، خانه‌ها یکدیگر را نگاه می‌دارند انگار در دیگر مناطق شهر خانه‌ها از هم جدا هستند!

با خود فکر می‌کنم احتمالا خانه‌های کرمانشاه چسبیده به‌هم نبودند که فروریختند، چه جذاب برخی کل علم سازه و ساختمان را زیر سؤال می‌برند!

نقش برخی بنگاه‌های معاملات ملکی در تخلفات

معاون شهرسازی شهرداری منطقه سه مشهد در این خصوص گفت: متأسفانه محدود طبرسی شمالی منطقه پرتخلف شهر است که تفکیکات غیرمجاز، معابر نامناسب و تغییر کاربری اراضی کشاورزی به‌مسکونی برخی از این تخلفات است.

احمد ابراهیمی ادامه داد: البته مدتی است که گسترشی در پهنه رخ نمی‌دهد، مگر اینکه مالکین عمده وارد شوند که در این صورت سرانه‌های خدماتی وصول و اعمال می‌شود و گسترش رخ می‌دهد.

وی تصریح کرد: متأسفانه به‌دلیل وضعیت اقتصادی مردم و افزایش قیمت مسکن و به‌تبع آن رانده شدن مردم به‌سمت حاشیه شهر، چندی است با مسئله پشت‌بام فروشی مواجه هستیم.

معاون شهرسازی شهرداری منطقه سه مشهد به نقش برخی از بنگاه‌ها در تفکیکات غیرمجاز و هوایی فروشی اشاره و خاطرنشان کرد: با وجود اطلاع‌رسانی‌هایی که می‌شود مردم بدون استعلام از شهرداری اقدام به‌خرید این پشت‌بام‌ها می‌کنند و مشکلاتی را برای شهر به‌وجود می‌آورند.

منطقه ۳ بیشترین پرونده ارسالی به‌کمیسیون ماده ۱۰۰ را دارد

ابراهیمی ضمن بیان این موضوع که منطقه ما بیشترین پرونده ارسالی به‌کمیسیون ماده ۱۰۰ را دارد، عنوان کرد: این آمار نشان‌دهنده جلوگیری از ساخت‌وساز است.

وی اضافه کرد: بسیاری از تخلفاتی که رخ می‌دهد بر روی توسعه بناهاست که معمولا فاقد استحکام است، چرا که بدون مجوز از شهرداری و شبانه اقدام به ساخت بنا می‌کنند.

معاون شهرسازی شهرداری منطقه سه مشهد بیان کرد: با توجه به بضاعت منطقه همکاران ما جلوگیری از کار می‌کنند و اخیرا با حمایت‌های مقام قضایی اجرای بند چهار ماده ۵۵ قانون شهرسازی را دنبال می‌کنیم که با دستوری که مقام قضایی و دادسرای ناحیه ۷ داده‌اند، در همان مراحل اولیه ستون‌گذاری سعی می‌کنیم قبل از پوشش سقف، نسبت به‌اجرای حکم و جمع‌آوری سازه‌ها اقدام کنیم.

ابراهیمی تاکید کرد: از زمانی که این اتفاق رخ داده روند پیشگیری از تخلفات ساختمانی کاهش داشته است.

وی عنوان کرد: البته روند کنترل مشاورین املاک با شهرداری نیست و اتحادیه باید بنگاه‌های غیرمجاز را رسیدگی و جمع‌آوری کند.

معاون شهرسازی شهرداری منطقه سه مشهد با اشاره به اینکه البته ما این تخلفات بنگاه‌ها را به‌ مراجع قضایی اعلام کردیم، گفت: متأسفانه برخی از مردم به دلیل شرایط اقتصادی و برخی به دلیل نبود آگاهی مراجعه نکرده و اقدام به خرید و احداث غیرمجاز سازه می‌کنند و زمانی که ساختمان‌شان پلمب شد تازه متوجه می‌شوند که کارشان غیرقانونی بوده است.

۴ کانون پشت‌بام‌فروشی در مشهد

در ادامه رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد فروش بام را غیرقانونی دانست و گفت: اخیرا کارگروهی متشکل از اتحادیه مشاورین املاک، قوه قضاییه، شهرداری و نیروی انتظامی در حال تشکیل شدن است تا بتوانیم به‌واسطه این کارگروه به‌این موضوع سروسامان دهیم.

علی‌اصغر مرادزاده ضمن اشاره به اینکه چنانچه شکایتی صورت گیرد وارد عمل می‌شویم، بیان کرد: بازرسی و نظارت بر ساخت‌وساز شهر بر عهده شهرداری است و ما تنها بر کار بنگاه‌های املاک نظارت داریم.

وی تاکید کرد: تا زمانی که فردی اقدام به شکایت نکند اتحادیه چگونه متوجه فروش هوایی شود، بنابراین باید فردی اقدام به‌شکایت کند تا ما وارد عمل شویم!

رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد با اشاره به‌اینکه به‌طور متوسط ماهیانه حدود ۱۰۰ املاکی در مشهد به‌دلیل طرح شکایت و تخلف پلمب می‌شود، تصریح کرد: جاده قدیم، نهضت، سیدی و طبرسی چهار کانون پشت‌بام فروشی در مشهد هستند.

 مرادزاده در پاسخ به‌این پرسش که نرخ‌گذاری به‌چه صورت انجام می‌شود، گفت: ما در این خصوص نرخنامه نداریم و به‌طور کلی بنگاه‌ها نباید در این مورد دخالت کنند.

نبود شفافیت قانونی یکی از علل مهم بام‌فروشی

به‌گفته کارشناسان حقوقی یکی از دلایل روی آوردن عده‌ای سودجو به پشت‌بام فروشی شفاف نبودن قانون در این خصوص است.

آن‌ها معتقدند در واقع شهرداری به دلیل اجمال قانون هیچ اقدامی نمی‌تواند انجام دهد و تنها ‌کاری که می‌تواند بکند، این است که به محل ساخت‌وساز غیرمجاز مراجعه کند و با دخالت نیروی انتظامی، وسایل سازندگان را جمع کند و اقدام دیگر شهردار پس از تخلف گزارش به‌کمیسیون ماده ۱۰۰ است.

مسؤولان منتظر شکایت نباشند

اما نکته حائز اهمیت در این میان این است که مسؤولان ذی‌صلاح می‌توانند پیش از وقوع جرم بسیار ساده و کم خرج از آن جلوگیری کنند و تنها کافی است بازرسان مدتی به‌صورت نامحسوس وارد بنگاه‌ها شده و در صورت مشاهده کردن تخلف از جانب آن‌ها، ایشان را اعمال قانون کنند تا این‌گونه بستری برای معامله کردن امری غیرقانونی فراهم نشود که پس از وقوع آن به‌دنبال چاره باشند و ننشینند تا فردی بیاید و شکایت کند، در این حالت نیازی نیست پس از وقوع جرم دست به تخریب و یا پلمب بزنند.

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.